L’estat d’amidaments

estat amidaments jsaparellador 2

L’estat d’amidaments

L’estat d’amidaments és el resultat de mesurar cadascuna de les unitats de cada partida (o unitat d’obra) que conforma el projecte objecte del pressupost. Es tracta de l’eina bàsica per determinar com són les unitats d’obra i quina quantitat de cadacuna d’elles apareixen al projecte estudiat, del que en forma part.

Els amidaments s’agrupen en capítols que agrupen a diverses partides, de manera que siguin fàcilment identificables. Els capítols es poden dividir en sotscapítols. Habitualment les agrupacions es realitzen en base a partides d’un mateix ram.

Els amidaments poden ser del tipus detallats o resumits. Els amidaments detallats incorporen el que s’anomena línies d’amidament, on es detallen la ubicació dels elements que formen la partida. S’acostuma a realitzar la presa de mides seguint un ordre, habitualment de baix a dalt i d’esquerra a dreta. Els amidaments resumints prenen el resultat final de cada partida.

Criteri d’amidament. Es tracta de com el redactor dels amidaments ha mesurat sobre plànol les partides i quin criteri ha seguit. Depenent del tipus de partida a mesurar, el criteri varia. A tall d’exemple, un dels criteris més habituals per l’amidament de tancaments és el que s’anomena Buit per Ple: 0/4/8, on els forats menors de 4m2 no es descompten, els forats compresos entre 4 i 8m2 es descompten al 50% i quan la superfície del forat és major de 8m2 es descompta la totalitat.

Els amidaments s’expresen en el sistema internacional d’unitats: en projectes d’obres acostumen a ser el ml, m2, m3, kg, ut i pa (partida alçada).

Els amidaments es realitzen sobre els plànols definitius de l’obra, pel que es tracta d’una eina molt útil per detectar i solucionar incorreccions als plànols. El tècnic redactor, mentre realitza l’estat d’amidaments, estudia i analitza el projecte d’obres, permetent d’aquesta forma una auditoria de projecte, a nivell molt general.

En aplicar preus unitaris als amidaments de projecte, obtindrem el pressupost d’obra, aquí rau la importància de realitzar un estat d’amidaments correcte, per poder acotar al màxim el cost global de l’obra i evitar sobrecostos innecessaris.

 

Des de JSaparellador sóm especialistes en realitzar l’estat d’amidaments de projecte d’obra, pel que si esteu interessats us podeu posar en contacte amb nosaltres i encantats realitzarem una proposta econòmica sense compromís.

 

Joan Sosa, arquitecte tècnic, el 16 de març de 2016

JSaparellador – www.jsaparellador.com

2 thoughts on “L’estat d’amidaments

  1. Bon dia, tinc un terreny i he dibuixat un habitatge unifamiliar. Podeu fer-me un pressupost per fer l’esta de medició de l’obra?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s